Tuininformatie Tuinwinkels Tuinmeubels Tuingereedschap Bloemen Planten TuinTuinkalender moestuin tips

Uit de moestuinkalender: Welke groenten kun je wanneer planten en oogsten

Wat moet je doen om een goede oogst uit je eigen moestuintje te kunnen halen?

Handige tips en aanwijzingen wanneer je wat moet planten en oogsten in je moestuin. Ook tuinklussen om een optimale oogst te halen kun je hier vinden. Lees in de moestuinkalender de belangrijkste klussen die je het hele jaar door kunt doen in je eigen moestuin. Planten, zaaien en oosten van het lekkerste fruit en eigen geteelde groentes uit je eigen moestuintje. Lees in de kalender wat er allemaal te doen in en zorg dat je iedere kalendermaand iets te doen hebt.

 
Farmboy.nl > Tuinkalender > Tuinkalender moestuin
 

Top Tuinwinkels

 

Barbecues

 

Buitenspeelgoed

 

Tuingereedschap

 

Tuinhuisjes

 

Tuinkalender

 

Tuinmeubelen

 

Diversen

 

Bloemen en planten

 
 

Moestuin klussen

Heb je zelf tips die je toepast in je eigen moestuin, laat het weten via tips [@] farmboy.nl

Wil je je groente en fruit het beste laten groeien, kijk dan bij de EcoGardenShop voor de juiste spullen.

Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt ook zeker voor de jonge moestuinierders onder ons. Leer samen met je kinderen de fijne kneepjes van het moestuineren met de boeken van Moestuinieren met kinderen

 

Groentes oogsten

Je hebt vol goede moed je eigen groentes gekweekt. In een kasje, de volle grond of opgepot vanuit binnen. Maar wanneer kun je welke groentes nu oogsten?

Andijvie
Andijvie is klaar wanneer er kroppen van ongeveer 20 centimeter ontstaan. Als vuistregel is dit ongeveer 15 weken na het zaaien.

Augurken
Vanaf het moment dat de augurken ongeveer 5 centimeter lang zijn kun je oogsten, tot ze donkergroen verkleuren. Als vuistregel is dit ongeveer 13 weken na het zaaien.

Broccoli
Broccoli kun je oogsten wanneer de broccoli ongeveer 10 centimeter breed is. Als vuistregel is dit ongeveer 12 weken na het zaaien.

Cherrytomaten
Je kunt cherrytomaatjes plukken wanneer ze helemaal rood verkleurd zijn. Als vuistregel is dit ongeveer 21 weken na het zaaien.

Radijs
Je kunt radijsjes uit de grond halen wanneer deze ongeveer 2 a 3 centimeter breed zijn aan de bovenkant. Om dit te controleren veeg je voorzichtig de aarde rond de radijs weg. Als vuistregel is dit ongeveer 8 weken na het zaaien.

Rode biet
Wanneer rode bietjes ongeveer zo groot zijn als een tennisbal kun je ze uit de grond halen. Als vuistregel is dit ongeveer 14 weken na het zaaien.

Rucola
Blaadjes van rucola sla kun je plukken zodra de plant ongeveer 10 centimeter hoog is. Als vuistregel is dit ongeveer 7 weken na het zaaien.

Sla
Blaadjes van sla of slamix kun je plukken zodra de plant ongeveer 10 centimeter hoog is. Als vuistregel is dit ongeveer 8 weken na het zaaien.

Sperziebonen
Sperziebonen kun je plukken als ze ongeveer 13 centimeter lang zijn. Als vuistregel is dit ongeveer 12 weken na het zaaien.

Spinazie
Je kunt spinazieblaadjes al plukken wanneer het nog kleine blaadjes zijn van ongeveer 5 centimeter. Als vuistregel is dit ongeveer 11 weken na het zaaien. Wil je wat grotere spinazieblaadjes, dan kun je gewoon wat langer wachten.

Tijm
Takjes tijm kun je al afknippen wanneer de eerste takjes beginnen met groeien. Afgeknipte takjes groeien weer aan. Als vuistregel is dit ongeveer 13 weken na het zaaien.

Venkel
De venkel knol kun je uit de grond halen wanneer deze zo groot is als een tennisbal. Als vuistregel is dit ongeveer 13 weken na het zaaien.

Watermeloen
Wanneer de watermeloen een dof en hol geluid laat horen wanneer je er voorzichtig op klopt, dan is hij klaar. Als vuistregel is dit ongeveer 22 weken na het zaaien.

 

Januari

Januari is een ideale maand om het teeltplan voor het volgende jaar op te stellen. Welke groentes wil je gaan kweken, heb je er eventueel materiaal voor nodig (stokken, gaas, plastic) en waar wil je het precies hebben staan (denk aan zon, schaduw).

 

 

Maart

De tuin kan omgespit of omgeploegd worden, nadat je er mest overheen hebt gereden.

De eerste sla kan gezaaid worden onder het glas of plastic. Wanneer de plantjes groter worden, plant dan iedere dag of week een paar plantjes uit en houdt dat systematisch vol. Op die manier verzeker je je van een dagelijkse lekkere verse krop sla.

 

 

Mei

De meimaand met oplopende temperaturen is ideaal om de meeste groenten meteen te zaaien of planten, zonder dat er plastic of glas nodig is. De eerste boontjes, sla of worteltjes kun je zaaien.

De eerste aarbeien kunnen geplukt worden
De eerste rabarber kan geplukt worden
Na de ijsheiligen kunnen tomaten geplant worden

 

 

Juli

De eerste pruimen worden rijp en kunnen geplukt worden

 

 

September

Het fruit begint rijp te worden en afhankelijk van het ras en soort kunnen de appels en peren geplukt gaan worden.

De najaarsframbozen staan volop in bloei en geven iedere dag een lekkere zoete oogst

De bramen zijn rijp en kunnen geplukt worden

De eerste walnoten beginnen van de boom te vallen en kunnen geraapt worden. Sla walnoten niet uit de boom, maar wacht tot ze zelf gevallen zijn. Wanneer de schil opengebarsten is en de noot met zijn kenmerkende bruine kleur ligt te schitteren op de grond kun je deze zonder problemen direct opeten. Je kunt ze ook laten drogen (liefst op een zonnige plek waar de wind ook goed bij kan). Eenmaal goed gedroogd kun je walnoten prima een jaar bewaren.

 

 

November

De meeste bladeren zijn gevallen en een enkele herfststorm heeft wat dode takken of losse kleine takjes van de bomen laten vallen. Het blad en kleine takken of snoeiafval is een ideale grondstof voor je eigen composthoop. Mix dit samen met eventueel fruit en groente afval en wat grond op een leeg plekje in je tuin. Hou het regelmatig nat en zet het van tijd tot tijd om en na een paar maanden zul je zien dat je een lekkere eigengemaakte composthoop krijgt. Ideaal om zo het natuurlijk afval weer te hergebruiken om je eigen tuin mee te bemesten.

 

 
 

Februari

In februari kun je nog de laatste spulletjes kopen voor het echt begint te kriebelen in maart. Zorg dat je gereedschap geslepen is (schoffel, spade, hak) en dat alles klaar ligt wanneer de temperatuur vanaf maart de lucht in gaat.

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 

April

De eerste boontjes kunnen bij een mooie warme april maand de grond al in, het beste toch onder glas of plastic tegen een late nachtvorst

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 

Juni

De tomatenplantjes die in mei geplant zijn, groeien goed door. Het is belangrijk om de dieven (de scheuten die in het oksel van de hoofdstam en een zijtak groeien) op tijd weg te nemen, zodat alle kracht en voeding naar de juiste plaats gaat.

Zuiver zetten worteltjes / boontjes

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 

Augustus

De laatste pruimen worden ook rijp en kunnen geplukt worden

De najaarsframbozen komen in bloei en geven de eerste vruchten die geplukt kunnen worden

De eerste bramen worden rijp, wacht tot ze goed zwart zijn zodat ze op hun zoetst zijn om ze te plukken

De loten van de aarbeien kunnen van de oude moederplanten gescheiden worden en los geplant worden in hun nieuwe rij. Deze zullen volgend jaar zorgen voor de heerlijke verse aarbeien

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 

Oktober

De tamme kastanjes zijn raap en vallen uit hun gebarsten stekelige schil naar beneden op de grond. Verse tamme kastanjes zijn de eerste week op hun lekkerste. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze invriezen.

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 

December

December is een ideale maand om je moestuin om te spitten. Zorg eerst voor een goede laag organische mest en werk deze goed in de grond. Een goede bemesting zorgt voor een grotere oogst de komende zomer.

Kijk ook al je gereedschap na. Slijp het waar nodig en zet het geolied en wel in de berging of garage.

Zorg dat je het hele jaar door kunt moestuinieren in je eigen tuinkas of kweekbak

 
Heeft u tips, informatie of foto's die u middels deze site wilt delen, stuur dan een e-mail naar tips [at] farmboy.nl